webkwestie IMMUUNSYSTEEM webquest

Inleiding

Hallo! Stop! Ik ben agent 4US en ik heb de leiding van een Special Team hier op het bureau van immunosystemen.

Heel erg bedankt dat je ons team komt versterken. We hebben echt je hulp nodig!

Je begint vandaag meteen het samenstellen van een nieuw Speciaal Defensie Systeem Team voor het immuunsysteem.

De hoofddoelen van dit nieuwe team zijn:

  1. Het opsporen (detecteren) van infecties.

  2. Het bestrijden van infecties die worden veroorzaakt door bacteriën, virussen, schimmels en andere schadelijke dingen in ons lichaam.

Jij bent uitgekozen omdat men denkt dat je in staat bent zo'n team samen te stellen dat er voor moet zorgen dat ons lichaam gezond blijft. Ik hoop dat je dat gaat lukken.

Voordat je het nieuwe team samenstelt, moet je nog wat achtergrondinformatie hebben. We hebben een lijst met mogelijke kandidaten die we hier op de afdeling zouden kunnen gebruiken.

Ik heb er alvast wat informatie over verzameld en vragen opgesteld die je kunt gebruiken bij het selecteren van de juiste kandidaten. Als je deze informatie en vragen doorneemt, kun je gemakkelijker de juiste kandidaten op de juiste plek zetten.

Ik zal je eerst wat vertellen over het immuunsysteem.

Het immuunsysteem

Het immuunsysteem bevindt zich niet in een specifiek orgaan. Het is eigenlijk meer een groep verschillende soorten cellen en weefsels die door ons hele lichaam zitten om ons van binnenuit te beschermen.

Elk type cel heeft zijn eigen taak, zoals het doden van beschadigde of geïnfecteerde cellen, het overbrengen van berichten, anti-lichamen maken of afval meenemen.

Naast wat ik hierboven heb vermeld, is de belangrijkste taak van het immuunsysteem om vast te stellen welke cellen en stoffen tot het lichaam behoren en gezond zijn, en welke er niet thuishoren of ongezond zijn!

Het immuunsysteem moet heel slim zijn om het verschil tussen beide te kunnen zien, dus je doet er goed aan om goed nadenken over wie er aangenomen moet worden!

T-cel

Microphage

B-cel